Kaczka po pekińsku

Kaczka po pekińsku (chiń. 北京烤鸭; pinyin: Běijīng kǎoyā) to najsłynniejszy pekiński smakołyk, obecnie produkowany seryjnie. Kaczki, hodowane w jednym z gospodarstw rolnych koło Pekinu, są tuczone zbożem i pastą sojową.

Czytaj dalej »

Kalakukko

Kalakukko – rodzaj pieroga z mąki razowej z farszem mięsnym lub rybnym, pochodzący z prowincji Sawonia w Finlandii. Spożywany na zimno lub na gorąco. Wielkością zbliżony jest do bochenka chleba.

Czytaj dalej »

Kapuśniak

Kapuśniak – zupa z poszatkowanej kapusty głowiastej (świeżej lub kiszonej) i warzyw często na wywarze z wędzonego boczku lub z żeberek. Znana w kuchni polskiej, góralskiej – kwaśnica (tam przygotowywana z kiszonej kapusty), słowackiej – kapustnica, ukraińskiej – капусняк.

Karjalanpaisti

Karjalanpaisti – karelski kociołek mięsny. Danie fińskie przypominające nieco gulasz węgierski.
Czytaj dalej »

Karminadle

Karminadle znane także pod nazwami karbinadle albo kardinadle – potrawa kuchni śląskiej przygotowywana tradycyjnie z mięsa wieprzowego i śledzia. Właśnie ta wersja to tradycyjny karminadel górnośląski podawany razem z purée ziemniaczanym, kaszą lub ryżem.

Czytaj dalej »

Kasza manna

Drobnoziarnista kasza otrzymywana z pszenicy. Jedna z najbardziej popularnych kasz, najczęściej stosowana w dietach małych dzieci oraz osób z nadwrażliwością układu pokarmowego, gdyż jest lekkostrawna. Jest jednak niedozwolona w dietach bezglutenowych, ze względu na to, że pszenica, z której jest otrzymywana, zawiera gluten.

Czytaj dalej »

Kebab

Kebab – potrawa kuchni orientalnej. Określenie obejmuje ponad dwadzieścia odmian tej potrawy (m.in. iskender kebab, adana kebabı czy şiş kebabı) i nie jest jednoznaczne.

Czytaj dalej »

Klops

Klops – wyrób garmażeryjny, pieczeń z masy mięsa mielonego, która w zależności od techniki wykonania, dzieli się w kuchni polskiej na klopsy pieczone lub klopsy nadziewane.

Czytaj dalej »

Korma

Korma – danie kuchni indyjskiej, rodzaj curry na bazie jogurtu i przypraw. Istnieją zarówno odmiany mięsne, jak i wegetariańskie.

Kotlet mielony

Kotlet mielony, w Małopolsce zwany sznyclem – potrawa wykonana najczęściej ze zmielonej surowej karkówki wieprzowej z dodatkiem surowego jajka i tartej bułki, doprawiona do smaku solą i pieprzem oraz ewentualnie dodatkiem usmażonej osobno na maśle drobno posiekanej cebuli lub czosnku.

Czytaj dalej »

mieta_obrazek