Digestivo

Digestivo – włoskie napoje ułatwiające trawienie i pite na zakończenie obfitych posiłków. Najczęściej są to ziołowe likiery na bazie alkoholu, ale niektórzy, zwłaszcza kierowcy, zadowalają się bardzo mocną kawą, a starcy i chorzy – herbatą z rumianku. Stały element uroczystych kolacji we Włoszech.

Dip

Gęsty sos do maczania warzyw, chipsów, wafli ryżowych oraz innych produktów. Często dipy wytwarza się na bazie śmietany.

Dolmades

Dolmades (nwgr. ντολµάδες) – potrawa z mięsa i ryżu, istnieją również tradycyjne wersje z samym ryżem, wtedy zawierają również dodatki jak np. posiekaną cebulę, czosnek, orzeszki piniowe albo rodzynki, oraz inne przyprawy niż wersja mięsna.

Czytaj dalej »

Dupiaza

Dupiaza, także dopiaza – potrawa indyjska typu curry. Stanowi ją kurczak lub baranina gotowane w sosie z dodatkiem smażonej a następnie gotowanej cebuli i pomidorów. Podaje się z ryżem lub pilawem.

Dzuveč

Đuveč (bułg. гювеч) – rodzaj serbskiej, bośniackiej lub bułgarskiej gulasz, która składa się z ryżu, mięsa, warzyw, przypraw oraz z niewielkiej ilości rosołu.

mieta_obrazek