Abertam

Abertam – rodzaj sera wytwarzanego z mleka owczego w Czechach. Produkuje się go w Karlovych Varach.

Jest to ser twardy, o ostrym smaku, wytwarza się na nim naturalna żółta lub pomarańczowa skórka. Zawartość tłuszczu wynosi 45%. Ser ten dojrzewa dwa miesiące.

Absynt

Absynt (fr. Absinthe, ang. Absinthe lub Absinth) to alkoholowy napój wysokoprocentowy, otrzymywany w procesie destylacji z różnego rodzaju ziół, przede wszystkim z kwiatów i liści piołunu (Artemisia absinthium) oraz anyżu, z dodatkiem kopru włoskiego, hyzopu i innych. Absynt zaliczany jest do likierów lub wódek smakowych. Zdarza się, że jest błędnie klasyfikowany jako rodzaj nalewki, którą nie jest.

Czytaj dalej »

Advocaat

Advocaat [wym. adwokat] – holenderski likier o dużej gęstości oryginalnie opatentowany przez firmę Bols. Trunek został wynaleziony przez Holendra Eugena Verpoortena w Heinsbergu (dzisiejsza Nadrenia Północna-Westfalia). Produkowany z brandy o niskiej mocy (15-25%), cukru, żółtek jaj, śmietany oraz aromatu waniliowego.

Czytaj dalej »

Agar-agar

Agar-agar, agar (E406) – substancja żelująca, której głównym składnikiem jest trudno przyswajalny przez człowieka cukier galaktoza. Agar-agar dobrze rozpuszcza się w wodzie o temperaturze ok. 90-100 °C, a zestala się, tworząc rodzaj żelu w 40-50 °C. Zestalony żel rozpuszcza się po ponownym podgrzaniu do 90-100 °C[1]. Zjawisko to jest przykładem histerezy przemiany fazowej ciało stałe-ciecz. Odmianą agaru o słabszych własnościach żelujących jest agaroid.

Czytaj dalej »

Agnoletti

Agnoletti – rodzaj pierogów niewielkich rozmiarów.

Wykonywane są w kształcie półksiężyca. Jako nadzienia używa się różnego rodzaju farszu (np. mięsa, grzybów, warzyw).

Agrest

Porzeczka agrest (Ribes uva-crispa L.), zwyczajowo nazywana agrestem – gatunek krzewu z rodziny agrestowatych (Grossulariaceae DC.). Występuje w stanie dzikim w Europie, Azji, Afryce. W Polsce roślina uprawiana, dość często dziczejąca (kenofit, agriofit).

Czytaj dalej »

Aigo boulido

Aigo boulido – zupa prowansalska, czosnkowa.

Aby przygotować ten rodzaj zupy, potrzebne są: wrząca woda, czosnek, żółtka i pieprz. Ponadto można dodać inne przyprawy (np. szałwię, sól, tymianek), oliwę z oliwek, a także grzanki lub ziemniaki.

Ailloli

Ailloli (wym. [ajoli']; aïoli, all-i-oli, fr. aillade, „sos czosnkowy”) — rodzaj sosu czosnkowego popularnego zwłaszcza na południu Francji.

Składniki:

* majonez,
* sól czosnkowa,
* bułka (uprzednio namoczona i odsączona).

Niektórzy zamiast majonezu mieszają czosnek z musztardą, żółtkiem oraz oliwą, a do tego dodają ocet, nie jest to już jednak oryginalny sos ailloli.

Alasz

Alasz – klarowny likier kminkowy koloru żółtego o zawartości alkoholu 30–40%. Zawiera przyprawy: gorzkie migdały, korzeń dzięgla, anyż i skórki pomarańczy.

Nazwa pochodzi od nazwy majątku ziemskiego Allasch na Łotwie (wówczas Imperium Rosyjskie), niedaleko Rygi (łot. Allažmuiža), gdzie pierwotnie (od 1823 r.) produkowano ten napój. W 1830 r. alasz trafił na Targi Lipskie i stał się popularny w tym regionie Niemiec.

Awokado (Smaczliwka)

Awokado jest stosowane przede wszystkim w sztuce kulinarnej. Zawarte w owocach tłuszcze są równie łatwo przyswajalne przez organizm człowieka co masło. Zawartość nienasyconych tłuszczów sprawia, że polecane powinno być osobom chorującym na miażdżycę, nadciśnienie oraz jako uzupełnienie diety lub zamiast masła. Awokado wskazane jest dla osób chorujących na stłuszczenie wątroby i zaburzenia metabolizmu tłuszczów, gdyż zawarta w nim miedz powoduje normalizację funkcji enzymatycznych wątroby i ustępowanie stłuszczenia.

Czytaj dalej »

Tagi: ,

mieta_obrazek