Słownik kulinarny

Niektóre przepisy kulinarne wymagają od nas zapoznania się ze składnikami, których nigdy w kuchni nie używaliśmy lub czasem nawet nie widzieliśmy na oczy. Podobnie ma się sprawa z przyborami kuchennymi. Przygoda w kuchni może być całkiem odkrywcza, dlatego zamieściliśmy słownik pojęć związanych z kulinarnymi odkryciami: od pojęć trywialnych i znanych po te mniej powszechne, ale wciąż ciekawe.

Mechoui

Mechoui – baran pieczony nad ogniskiem podawany tradycyjnie w Tunezji podczas uroczystości rodzinnych lub na zakończenie ramadanu.

Manty

Manty (kaz. – мәнті) – tradycyjne danie środkowoazjatyckie i kaukaskie. Są to duże pierogi z nadzieniem z baraniny lub wołowiny gotowane na parze w specjalnym parowarze.

London broil

London broil – amerykańskie danie (rodzaj steku) z wołowiny, wycinane z łaty, powstałe najczęściej w wyniku grillowania.

Czytaj dalej »

Lasagne

Lasagne (l.p. lasagna) (wym. lazańa) – rodzaj makaronu w postaci dużych, prostokątnych płatów, a także danie przygotowywane na bazie tego makaronu.
Czytaj dalej »

Lahmacun

Lahmacun (wym. lahmadżun) – tradycyjna turecka potrawa, nazywana także pizzą turecką. Składa się z bardzo cienkiego ciasta oraz mięsnego nadzienia.
Czytaj dalej »

Kybyn

Kybyn (kibin, lit. kibinas, l.mn. kibinai) to rodzaj pieroga z ciasta drożdżowego, wielkości ok. 10-15 cm, z farszem mięsnym, tradycyjnie z baraniny, ostatnio coraz częściej z wieprzowiny.
Tradycyjna potrawa Karaimów, obecna także w kuchni litewskiej.

Kurczak tikka masala

Kurczak tikka masala (ang. chicken tikka masala, hindi चिकन टिक्का मसाला, pendż. ਚਿਕਨ ਟਿੱਕਾ ਮਸਾਲਾ, beng. চিকেন টিক্কা মাসালা) – brytyjskie danie oparte na tradycji kuchni indyjskiej i pakistańskiej.

Jest to rodzaj grillowanych lub smażonych filetów z kurczaka uprzednio marynowanych (kurczak tikka), podawanych w specjalnym śmietanowym sosie masala z pomidorów i aromatycznych przypraw, serwowanych na gorąco.

Czytaj dalej »

Kurczak gongbao

Kurczak gongbao – jedno z najpopularniejszych dań kuchni chińskiej, pokrojony w kostkę kurczak przyrządzany z orzeszkami i ostrymi przyprawami.

Czytaj dalej »

Kulebiak

Kulebiak – potrawa kuchni kresowej; duży, pieczony pieróg nadziewany farszem z mięsa (czasem z ryb) z dodatkiem jarzyn, ryżu i przypraw.
Również potrawa regionalna z województwa podlaskiego – pieczony pieróg z ciasta drożdżowego z nadzieniem z kapusty i grzybów (w tamtym regionie danie wielkanocne).

Kugel

Kugel (jidysz: קוגל kugl lub קוגעל) – tradycyjne żydowskie danie – babka ziemniaczana z cebulką i in. pieczona w piecu. Danie to znane jest również w kuchni polskiej i litewskiej. W kuchniach tych do kugla czasem dodaje się też skwarki i/lub żeberka wieprzowe. W kuchni żydowskiej często przyrządzany z mięsem kaczki.

Czytaj dalej »

Krokiet

Krokiet – potrawa, która składa się z zapiekanego naleśnika z farszem.

Do sporządzenia krokietów konieczne jest wykonanie farszu. Najprostszy farsz wykonać można z drobno posiekanej kiszonej kapusty z dodatkiem zasmażonej (na brązowo) na maśle posiekanej cebuli, przyprawionej pieprzem.

Czytaj dalej »

Kotlet pożarski

Kotlet pożarski, pierwotnie kotlet Pożarskiego lub kotlet à la Pożarski – panierowany kotlet mielony z mięsa kurzego lub mieszanego kurzego i cielęcego. Pierwotnie przyrządzany z rozbitej piersi kurzej, uformowanej na kształt udka kurczęcia, z włożoną w środek kostką.
Czytaj dalej »

Korma

Korma – danie kuchni indyjskiej, rodzaj curry na bazie jogurtu i przypraw. Istnieją zarówno odmiany mięsne, jak i wegetariańskie.

Kotlet mielony

Kotlet mielony, w Małopolsce zwany sznyclem – potrawa wykonana najczęściej ze zmielonej surowej karkówki wieprzowej z dodatkiem surowego jajka i tartej bułki, doprawiona do smaku solą i pieprzem oraz ewentualnie dodatkiem usmażonej osobno na maśle drobno posiekanej cebuli lub czosnku.

Czytaj dalej »

Karminadle

Karminadle znane także pod nazwami karbinadle albo kardinadle – potrawa kuchni śląskiej przygotowywana tradycyjnie z mięsa wieprzowego i śledzia. Właśnie ta wersja to tradycyjny karminadel górnośląski podawany razem z purée ziemniaczanym, kaszą lub ryżem.

Czytaj dalej »

Köttbullar

Köttbullar – usmażone lub upieczone niewielkie mięsne kulki z mielonego mięsa wołowego lub wołowo-wieprzowego, bywa że z dodatkiem jagnięciny. Przypominają znane w polskiej kuchni klopsiki, ale są od nich mniejsze, mają w przybliżeniu wielkość orzecha włoskiego. Tradycyjna potrawa kuchni szwedzkiej.

Czytaj dalej »

Klops

Klops – wyrób garmażeryjny, pieczeń z masy mięsa mielonego, która w zależności od techniki wykonania, dzieli się w kuchni polskiej na klopsy pieczone lub klopsy nadziewane.

Czytaj dalej »

Kebab

Kebab – potrawa kuchni orientalnej. Określenie obejmuje ponad dwadzieścia odmian tej potrawy (m.in. iskender kebab, adana kebabı czy şiş kebabı) i nie jest jednoznaczne.

Czytaj dalej »

Karjalanpaisti

Karjalanpaisti – karelski kociołek mięsny. Danie fińskie przypominające nieco gulasz węgierski.
Czytaj dalej »

Kapuśniak

Kapuśniak – zupa z poszatkowanej kapusty głowiastej (świeżej lub kiszonej) i warzyw często na wywarze z wędzonego boczku lub z żeberek. Znana w kuchni polskiej, góralskiej – kwaśnica (tam przygotowywana z kiszonej kapusty), słowackiej – kapustnica, ukraińskiej – капусняк.

Kalakukko

Kalakukko – rodzaj pieroga z mąki razowej z farszem mięsnym lub rybnym, pochodzący z prowincji Sawonia w Finlandii. Spożywany na zimno lub na gorąco. Wielkością zbliżony jest do bochenka chleba.

Czytaj dalej »

Kaczka po pekińsku

Kaczka po pekińsku (chiń. 北京烤鸭; pinyin: Běijīng kǎoyā) to najsłynniejszy pekiński smakołyk, obecnie produkowany seryjnie. Kaczki, hodowane w jednym z gospodarstw rolnych koło Pekinu, są tuczone zbożem i pastą sojową.

Czytaj dalej »

Jiaozi

Jiaozi (chin. trad. 餃子, chin. upr. 饺子, pinyin jiǎozi), w Japonii znane jako gyōza (ぎょうざ) – tradycyjne chińskie pierożki, popularne również w kuchni innych krajów wschodniej Azji. Podobne nieco do polskich kołdunów, nadziewane są zazwyczaj mięsem z dodatkiem kapusty pekińskiej lub np. imbiru bądź szczypioru, w poszczególnych regionach Chin różnią się jednak między sobą składem ciasta, nadzieniem i kształtem.

Czytaj dalej »

Irish stew

Irish stew, gulasz irlandzki (z ang. irish – irlandzki, stew – potrawka duszona, gulasz, irl. Stobhach Gaelach) – rodzaj potrawy.

W skład gulaszu wchodzi baranina duszona, ziemniaki, marchew, cebula i pietruszka.

Hiszpański ptaszek

Hiszpański ptaszek (czes. Španělský ptáček) – danie kuchni czeskiej przyrządzane z duszonej wołowiny.

Czytaj dalej »

Haggis

Haggis – specjał szkockiej kuchni narodowej, przyrządzany z owczych podrobów (wątroby, serca i płuc), wymieszanych z cebulą, mąką owsianą, tłuszczem i przyprawami, zaszytych i duszonych w owczym żołądku.

Czytaj dalej »

Hachee

Hachee – duszone kawałki wołowiny z cebulą i przyprawami w sosie własnym, serwowane najczęściej z gotowanymi ziemniakami lub purée. Jest to tradycyjna, mięsna potrawa jednogarnkowa spożywana na gorąco w całej Holandii i szczególnie popularna zimą.

Czytaj dalej »

Gyros

Gyros – potrawa kuchni greckiej. Mięso opiekane na wielkim rożnie, z promiennikami elektrycznymi lub gazowymi, obracanym, zwykle elektrycznie, wokół pionowej osi.
Czytaj dalej »

Gulasz

Gulasz – (węg. pörkölt, ang. goulash, niem. gulasch, słow. perkelt) – węgierskie danie narodowe, które składa się z mięsa, cebuli i papryki.
Czytaj dalej »

Gołąbki

Gołąbki – potrawa półmięsna z farszu zawiniętego w rolki z liści białej kapusty głowiastej. Tradycyjnymi składnikami farszu są mielone mięso wieprzowe i ryż lub kasza oraz dalsze dodatki, jak np. cebula, grzyby i przyprawy.
Czytaj dalej »

Galaretka

Galaretka – wyrób spożywczy o galaretowatej konsystencji, powstały dzięki właściwościom żelującym dodatków – żelatyny, pektyny lub agaru. Podawany zawsze na zimno, gdyż pod wpływem wysokiej temperatury galaretka upłynnia się.

Czytaj dalej »

Galantyna

Galantyna (z franc. Galantines) – danie z kawałków gotowanego mięsa bez kości z jarzynami, podawane w galarecie na zimno, jako samodzielne danie lub przekąska. Ponieważ przygotowanie farszu jest czasochłonne, galantyna uważana jest za raczej wyszukane danie.

Czytaj dalej »

Flaki

Flaki (flaczki) – tradycyjna potrawa mięsna w formie gęstej zupy.
Czytaj dalej »

Fałszywa ryba

Fałszywa ryba – danie drobiowe z kurczaka (rodzaj pulpecików), charakterystyczne dla kuchni Żydów polskich.

Czytaj dalej »

Fajita

Fajita (wym. fahita) jest określeniem rodzaju potrawy kuchni meksykańskiej, w skład której wchodzi grillowane mięso podawane na pszenicznej lub kukurydzianej tortilli.

Czytaj dalej »

Enchiladas

Enchilada, enchiladas – tradycyjne danie meksykańskie. Nazwa Enchilada pochodzi od czasownika enchilar znaczącego „dodać paprykę chili”.

Czytaj dalej »

Empanadas

Empanadas (l.p. empanada) – rogalik, pierożek. Nadziewane najczęściej mięsnym farszem z warzywami lub serem.
Czytaj dalej »

Eintopf

Eintopf (wym. ajntopf – niem. jeden garnek) – potrawa jednogarnkowa, popularny posiłek przygotowany w jednym naczyniu, zastępujący cały obiad.

Czytaj dalej »

Dzuveč

Đuveč (bułg. гювеч) – rodzaj serbskiej, bośniackiej lub bułgarskiej gulasz, która składa się z ryżu, mięsa, warzyw, przypraw oraz z niewielkiej ilości rosołu.

Dupiaza

Dupiaza, także dopiaza – potrawa indyjska typu curry. Stanowi ją kurczak lub baranina gotowane w sosie z dodatkiem smażonej a następnie gotowanej cebuli i pomidorów. Podaje się z ryżem lub pilawem.

Dolmades

Dolmades (nwgr. ντολµάδες) – potrawa z mięsa i ryżu, istnieją również tradycyjne wersje z samym ryżem, wtedy zawierają również dodatki jak np. posiekaną cebulę, czosnek, orzeszki piniowe albo rodzynki, oraz inne przyprawy niż wersja mięsna.

Czytaj dalej »

Czulent

Czulent („cholent”, czoulent) – tradycyjna potrawa kuchni żydowskiej.
Czytaj dalej »

Currywurst

Currywurst – jedno z typowych niemieckich dań zaliczanych do tzw. fast foodów.
Czytaj dalej »

Cromesquis

Cromesquis (fonet. kromeski’) – znane w kuchni francuskiej i rosyjskiej paszteciki mięsne.

Czytaj dalej »

Cottage pie

Cottage pie (zapiekanka wiejska) – zapiekana potrawa mięsno-warzywna, składająca się z dwóch warstw
Czytaj dalej »

Cornish pasty

Cornish pasty (pieróg kornwalijski, korn. tidy oggy) – pieróg pieczony, składający się z ciasta z mąki pszennej lub pszenno-żytniej i nadzienia
Czytaj dalej »

Corn dog

Corn dog (rzadziej parówka w cieście) – amerykańskie danie typu fast food. Jest to parówka pokryta ciastem kukurydzianym i smażona w gorącym oleju. Corn dogi podawane są na drewnianym patyku lub bez patyka.

Czytaj dalej »

Coddle

Coddle – potrawa tradycyjnie związana z irlandzkim Dublinem. Było to podobno ulubione danie Deana (Jonathan Swift) i odniesienia do tego dania pojawiają się w literaturze włączając dzieła Jamesa Joyce’a.

Czytaj dalej »

Chołodeć

Chołodeć (studeneć) – ukraińska potrawa narodowa, wywar z gotowanej cielęciny, wieprzowiny lub mięsa drobiowego, gotowany z czosnkiem, cebulą, liściem laurowym, pieprzem. Dodaje się również chrzan, gorczycę i ocet.

Czytaj dalej »

Chinkali

Chinkali – duże kołduny, wypełnione zupą. Aby je spożyć należy je umiejętnie nadgryźć, wypić sączącą się zupę ze środka i zakończyć zjedzeniem pozostałej reszty. Tradycyjne danie kuchni kaukaskiej popularne zwłaszcza w Gruzji.

Czytaj dalej »

mieta_obrazek