Strogonow z kurczaka i pora

  • Czas przygotowania : 30 min
Liczba porcji: 2

Składniki

  • 150 g ryżu
  • 20 dag pieczarek
  • 2 filety z piersi kurczaka
  • 1 duży por
  • oliwa, sól, pieprz, kawałek masła
  • kieliszek białego wina
  • pęczek natki pietruszki
  • 300 ml śmietany albo jogurtu naturalnego
  • 1 cytryna

Przygotowanie

Por oczyść, pokrój w drobne kawałki. Pieczarki obierz i pokrój w plasterki, a mięso na małe kawałki.

Patelnię umieść na kuchence, wlej na nią sporo oliwy i wrzuć kawałek masła. Następnie dodaj por, wlej białe wino i małą szklankę wody oraz wsyp szczyptę soli i pieprzu.  Duś wszystko 5 minut luźno okrywając patelnię folią aluminiową. W tym czasie drobno posiekaj natkę pietruszki (razem z łodyżkami). Ściągnij folię z patelni i dodaj pokrojone mięso z piersi kurczaka, większą część pokrojonej pietruszki, śmietanę i grzyby.

Całość wymieszaj, doprowadź ponownie do wrzenia. Zmniejsz ogień do średniego i duś 15 minut. Tuż przed podaniem posiłki pokrój cytrynę i z połówki wyciśnij sok do sosu. Dopraw do smaku solą o pieprzem.

Na talerz nałóż ryż i polej go gotową potrawą. Posyp resztą posiekanej pietruszki. Możesz podać z drugą częścią cytryny pokrojoną w cząstki.



Zostaw komentarz

mieta_obrazek