Sernik waniliowy z polewą borówkową

  • Czas przygotowania : 130 min
Liczba porcji: 8

Składniki

  • 150 g masła
  • 300 g herbatników pełnoziarnistych
  • 100 g płatków owsianych
  • 1 laska wanilii lub 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
  • 600 g serka kremowego lub gotowej masy twarogowej
  • 300 g cukru kryształu
  • 1 cytryna
  • skórka z jednej pomarańczy
  • 300 ml śmietany kremówki
  • 400 g borówek amerykańskich

Przygotowanie

Tortownicę wyłóż papierem do pieczenia.

Herbatniki zawiń w czystą ściereczkę, a następnie rozgnieć je na okruszki.

Patelnię postaw na małym ogniu, wrzuć płatki owsiane i upraż. Pokrój masło na małe kawałki i wrzuć na patelnię razem z pokruszonymi herbatnikami.  Wszystko delikatnie wymieszaj by składniki się połączyły. Za pomocą łyżki przełóż mieszankę do tortownicy, równomiernie ją rozprowadzając. Delikatnie przyciśnij masę do dna formy metalową łyżką albo dłońmi, tak by powstała zbita i płaska powierzchnia. Wystudź spód a następnie wstaw na godzinę do lodówki.

Serek przełóż do miski, dodaj do niego nasiona wanilii albo ekstrakt waniliowy, 150 g cukru, skórkę z cytryny i pomarańczy oraz sok z całej cytryny. Całość dobrze wymieszaj, aby uzyskała gładką konsystencję. W drugiej misce ubij śmietanę.  Pół ubitej śmietanki przełóż do serka i wymieszaj. Następnie przełóż resztę śmietany i ponownie wymieszaj. Powstałą masę serową przełóż na przygotowany spód i wyrównaj łopatką. Wstaw sernik do lodówki na co najmniej godzinę.

Kilka borówek odłóż do dekoracji, a pozostałe wymieszaj z resztą cukru i je zmiksuj do uzyskania gładkiej konsystencji. Następnie dodaj 50ml śmietanki. Sos wstaw do lodówki by nieco stężał.

Gdy całość się zetnie wyjmij sernik z tortownicy. przełóż ciasto na półmisek. Ciasto pokryj borówkowym sosem, który po schłodzeniu uzyskał konsystencję podobną do galaretki. Ciasto udekoruj kilkoma  borówkami i podaj na stół.



Zostaw komentarz

mieta_obrazek