Razowe paluchy z siemieniem

  • Czas przygotowania : 60 min
Liczba porcji: 5

Składniki

  • 20 dag mąki żytniej
  • 30 dag mąki przennej
  • 1 i 1/2 łyżeczki soli
  • 1 łyżeczka cukru
  • 3 łyżki siemia lnianego
  • 4 dag drożdży
  • 3 łyżki płatków owsianych
  • 3 łyżki ziaren słonecznika

Przygotowanie

Z drożdży, cukru, 2 łyżek mąki i 3 łyżek ciepłej wody przygotuj rozczyn. Kiedy wyrośnie połącz go z mąkami, siemieniem i solą. Wlej 300 ml ciepłej wody, wyrób ciasto, nakryj i odstaw do wyrośnięcia.

Wilgotnymi rękoma uformuj z ciasta grube paluchy. Ułóż je na blasze, wierzch posmaruj ciepłą wodą, posyp płatkami owsianymi i słonecznikiem. Kiedy wyrosną piecz przez 30 minut w temperaturze 200°C.

Uwaga!

Jeśli chcesz, by drożdże szybciej pracowały, cukier zastąp łyżką naturalnego (najlepiej płynnego) miodu. Pamiętaj tylko, że miód zmienia smak pieczywa!

Kategorie:


Zostaw komentarz

mieta_obrazek