Przepyszne mufinki z jabłkami i cynamonem

Liczba porcji: 12

Składniki

  • 4 duże jabłka
  • 250 g mąki orkiszowej ewentualnie pszennej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 łyżeczki mielonego cynamonu
  • 135 g cukru trzcinowego
  • 125 ml płynnego miodu
  • 60 ml jogurtu naturalnego
  • 125 ml oleju
  • 2 jajka
  • 75 g migdałów

Przygotowanie

Przepis na 12 sztuk:

Piekarnik rozgrzej do 200° i porozkładaj papilotki na blaszkę do mufinek.

Obierz jabłka, usuń z nich gniazda nasienne i pokrój w małą kostkę albo jak wolisz zetrzyj na tarce.

Do miski wsyp mąkę, proszek do pieczenia i łyżeczkę cynamonu. W drugiej misce wymieszaj 125g cukru trzcinowego, miód, jogurt, jajka i olej.

Migdały posiekaj, połowę dorzuć do miski z mąką a pozostałą ilość do małej miseczki, do której dodaj łyżeczkę cynamonu i 4 łyżeczki brązowego cukru- jest to posypka na wierzch babeczek.

Do miski ze składnikami suchymi przelej mokre, dodaj posiekane/starte jabłka i delikatnie ale nie za długo wymieszaj w taki sposób by ciasto miało lekko grudkowatą konsystencję.

Powstałą masę przełóż do papierowych foremek i oprósz sypką.

Formę z ciastem wstaw do piekarnika i piecz przez około 20 minut aż wyrosną i nabiorą złotego koloru.

Proste prawda?:-)



Zostaw komentarz

mieta_obrazek