Placek cebulowy z boczkiem

Placek cebulowy z boczkiem
  • Czas przygotowania : 60 min
Liczba porcji: 8

Składniki

  • 250 g chudego twarogu
  • 400 g mąki
  • 5 jaj kurzych
  • 6 łyżek mleka
  • 7 łyżek oleju
  • sól, pieprz, gałka muszkatołowa
  • 1 łyżka proszku do pieczenia
  • 1 i 1/2 kg cebuli
  • 3 łyżki sklarowanego masłą
  • 400 g kwaśnej śmietany
  • 200 g wędzonego boczku pokrojonego w kostkę

Przygotowanie

Włóż ser do miski i go pokrusz. Dodaj mąkę, jedno jajko, mleko, olej, 1/2 łyżeczki soli i proszek do pieczenia. Ze składników wyrób gładkie ciasto. Uformuj kulę, owiń folią spożywczą i chłodź w lodówce około 30 minut.

Cebulę obierz, pokrój w plastry. Duś na sklarowanym maśle około 10 minut, zdejmij z palnika.

Śmietanę wymieszaj z 4 jajkami, dopraw solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Dodaj do cebuli i wymieszaj. Piekarnik rozgrzej do 200°C.

Wyjmij ciasto z lodówki, rozwałkuj je i przełóż na wyłożoną papierem do pieczenia blachę.  Na ciasto wyłóż masę cebulową, posyp kostkami boczku. Piecz placek przez około 30 minut. Podawaj ciepły. Najlepiej smakuje z kieliszkiem białego wina.



Zostaw komentarz

  1. marchewka Mówi:

    Super, bardzo mi się podoba, że pokazujesz na zdjęciach krok po kroku jak to się robi. Wiele osób podaje tylko przepis i jedno zdjęcie finałowe ale nie wiadomo jaka konsystencja jest np. cista. Pozdrawiam

Zostaw komentarz

mieta_obrazek