Naleśniki zapiekane

  • Czas przygotowania : 40 min
Liczba porcji: 4-6

Składniki

  • 1/4 kostki masła
  • 1 i 1/2 szklanki mleka
  • 1 i 1/4 szklanki mąki
  • 30 dag mrożonego szpinaku
  • 25 dag białego sera
  • 10 dag startego żółtego sera np. goudy
  • 20 dag gotowanej szynki
  • 2 cebule
  • 20 dag pieczarek
  • 2 łyżki oleju
  • szklanka śmietany
  • sól, pieprz

Przygotowanie


Ciasto:

Stop połowę masła. Mleko zmiksuj z mąką, 3 jajkami, wystudzonym masłem i solą.

Farsz szpinakowy:

Szpinak rozmroź, odciśnij i wymieszaj z twarogiem, dwoma jajkami i dwoma łyżkami sera żółtego. Przypraw solą i pieprzem.

Farsz szynkowo-pieczarkowy:

Cebulę obierz i posiekaj. Pieczarki obierz i pokrój w plastry. Szynkę pokrój w kostkę, wymieszaj z cebulą, pieczarkami, jajkiem i dwoma łyżkami sera żółtego.

Przygotowanie:

Na patelni usmaż 16 cienkich naleśników. Połowę obłóż farszem szpinakowym a drugą połowę szynkowym. Zroluj. Ułóż na natłuszczonej masłem formie żaroodpornej.

Śmietanę wymieszaj z resztą żółtego sera, solą i pieprzem. Polej naleśniki i zapiekaj przez 20 minut w temperaturze 200°C. Smacznego :-)



Zostaw komentarz

mieta_obrazek