Makaron z sosem z wędzonego boczku i zielonego groszku

Makaron z sosem z wędzonego boczku i zielonego groszku
  • Czas przygotowania : 20 min
Liczba porcji: 4-6

Składniki

  • 10 plasterków wędzonego boczku
  • 2 łyżki suszonej mięty albo mały pęczek
  • 15 dag parmezanu
  • sól, pieprz
  • 400 g makaronu np. muszelki albo kokardki
  • oliwa
  • 1 łyżka masła
  • 300 g mrożonego groszku
  • 3 łyżki kwaśnej śmietany
  • 1 cytryna

Przygotowanie

Kawałek boczku pokrój w małą kostkę, jeżeli używasz świeżej mięty zerwij z łodyg same liście. Zetrzyj także parmezan.

Makaron ugotuj według instrukcji na opakowaniu.

Na patelni rozgrzej oliwę, dodaj kawałek masła i podsmaż pokrojony w kostkę boczek. Przypraw go pieprzem. Kiedy uzyska zrumieniony kolor dodaj mrożony boczek i zmieszaj razem z boczkiem.

Po około 3 minutach dodaj śmietanę oraz miętę (jeżeli używasz świeżej a nie suszonej- posiekaj ją wcześniej).

Ugotowany wcześniej makaron wrzuć na patelnię. Przekrój na pół cytrynę i wyciśnij sok na makaron.

Wymieszaj wszystkie składniki i gotuj jeszcze przez 5 minut od czasu do czasu mieszając. Na koniec dodaj makaron i dobrze wymieszaj.

Gotowe! :-)



Zostaw komentarz

mieta_obrazek