Lasagne

Lasagne
  • Czas przygotowania : 90 min
Liczba porcji: 4

Składniki

  • 5 plasterków wędzonego boczku
  • 2 średnie cebule
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 marchewki
  • 2 łodygi selera naciowego
  • oliwa
  • 2 łyżki suszonego oregano
  • 500 g mięsa mielonego
  • 2 puszki pomidorów
  • sól, pieprz
  • pęczek bazylii
  • 150 g parmezanu
  • 200 g makaronu lasagne
  • 500 ml kwaśnej śmietany
  • 1 pomidor

Przygotowanie

Pokrój drobno plasterki boczku. Obierz i pokrój na drobne kawałki cebulę, czosnek, marchewkę i seler naciowy.

Patelnię z oliwą postaw na kuchence, wrzuć pokrojony boczek i oregano. Smaż do uzyskania rumianego koloru. Dorzuć warzywa i smaż około 10 min do uzyskania miękkości. Dodaj mięso, pomidory i wymieszaj. Po chwili dolej 300 ml wody, wsyp szczyptę soli, pieprzu oraz kilka listków bazylii. Całość doprowadź do wrzenia, zmniejsz moc grzania i gotuj około 30 min, co jakiś czas mieszając.

Rozgrzej piekarnik do temperatury 190°C.

Zdejmij z kuchenki patelnię, dodaj 1/4 startego parmezanu. Dodaj ponownie listki bazylii. Spróbuj i w razie potrzeby dopraw solą i pieprzem.

Zagotuj osoloną wodę w garnku, dodaj płaty lasagne z odrobiną oliwy lub oleju i blanszuj 3-4 minuty. Odcedź w durszlaku i ostrożnie osusz papierowym ręcznkiem.

Do żaroodpornego naczynia przełóż 1/3 przygotowanego sosu, na to ułóż warstwę makaronu. Przykryj makaron warstwą kwaśnej śmietany i wygładź by równomiernie przykryć całość. Śmietanę posyp szczyptą soli i pieprzu i posyp startym parmezanem.  Ułóż jeszcze dwie takie same warstwy. Na wierzchu ułóż kilka plasterków pomidora i kilka listków bazylii. Skrop oliwą. Piecz 35 minut.

Nazwa: Lasagne


Zostaw komentarz

mieta_obrazek