Jarzynowa zupa z soczewicą

  • Czas przygotowania : 50 min
Liczba porcji: 6

Składniki

  • 2 marchewki
  • 2 łodygi selera naciowego
  • 1 por
  • 2 ząbki czosnku
  • 4 kiełbasy np. myśliwskie
  • 300 g soczewicy
  • 2 łyżki oleju
  • 2 łyżeczki mielonej papryki słodkiej
  • 1 liść laurowy
  • sól, pieprz

Przygotowanie

Marchewkę obierz, umyj i pokrój w kostkę. Łodygi selera i pora oczyść i pokrój w krążki. Czosnek także obierz i drobno posiekaj. Pętka kiełbasy pokrój w dowolnej wielkości kawałki.
Soczewicę opłucz i odsącz.

W dużym garnku rozgrzej olej i podsmaż kiełbasę. Po chwili dodaj marchew, seler, por i czosnek – wszystko wymieszaj i duś około 2 minut. Dopraw słodką papryką.

Dodaj soczewicę i liść laurowy. Zalej zimną wodą by przykryła składniki i doprowadź do wrzenia. Następnie gotuj na małym ogniu około 30 minut. Dopraw do smaku solą i pieprzem, a podawaj z pieczywem np. pokrojoną bagietką lub bułką paryską.



Zostaw komentarz

mieta_obrazek