Ciasto z wiórkami kokosowymi (bez pieczenia!)

Ciasto z wiórkami kokosowymi (bez pieczenia!)
  • Czas przygotowania : 260 min
Liczba porcji: 10

Składniki

  • 3 żółtka
  • 1 1/2 kostki Masmiksu
  • 1 szklanka cukru
  • 3 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 3 łyżki mąki przennej
  • 3 cukry waniliowe
  • 2 duże paczki krakersów Lajkonik slonych
  • 3 paczki wiórków kokosowych

Przygotowanie

Zmiksuj razem żółtka, cukier, cukier waniliowy, 1 szklankę mleka i mąkę.

W garnku zagotować 2 szklanki mleka z 1 1/2 paczki wiórek kokosowych. Gdy się zagotuje dodać zmiksowane wcześniej składniki. Ugotuj aż zgęstnieje ciągle mieszając. Uważaj by się nie przypaliło do dna garnka! Po zgęstnieniu ostudź.Masa będzie miała konsystencje budyniu.

W międzyczasie zmiksuj masło z 1 paczką wiórek. później dodaj zimny wcześniej przygotowany „budyń”. Całość zmiksuj do uzyskania jednolitej masy.

Ciasto układaj warstwami: dno formy wyłóż krakersami, na to wyłóż masę budyniową – powtarzaj to trzykrotnie. Wierzch posyp grubą warstwą wiórek. Gotowe ciasto włóż do lodówki do schłodzenia na minimum 4 godziny. Najlepsze jest na drugi dzień, po nocy spędzonej w lodówce ;)



Zostaw komentarz

  1. Przewóz osób Mówi:

    Przygotowałem takie coś dla moich gości. Polecam. Szczena opadła.

Zostaw komentarz

mieta_obrazek