Pozole

Pozole (z nahuatl pozolli, ‘pienisty’) – rodzaj zupy meksykańskiej z ziaren specjalnej odmiany kukurydzy, zwanej cacahuazintle, z dodatkiem mięsa wieprzowego lub drobiowego.
Cechą charakterystyczną tego dania jest to, że ziarna kukurydzy są uprzednio gotowane przez kilka godzin w słabym roztworze wapna, co sprawia, że ziarna tracą włóknista otoczkę, uwalniając składniki odżywcze. Proces ten nazywany jest nixtamalizacją. [1] Przygotowanie jest czasochłonne, ale potrawę tą można przygotować w dużych ilościach, wystarczająco dla wielkiej liczby osób, wobec czego często się ją spotyka np. z okazji meksykańskiego Święta Niepodległości (16 września). Istnieje wiele odmian regionalnych, dodatkowe składniki najczęściej podaje się osobno, każdy dobiera je sobie według indywidualnych upodobań.



Zostaw komentarz

mieta_obrazek