Gotowanie-Blog

Chciałabym by tworzony przeze mnie blog o gotowaniu przyczynił się do celebrowania i kultywowania jedzenia. Nie chodzi mi tu by każdą chwilę spędzać w kuchni, jedynie by pokazać, że stworzone w domowych warunkach potrawy mogą być tak samo smakowite (o ile nie bardziej!) jak te, które jadamy na mieście. Własnoręcznie przyrządzone potrawy mogą cieszyć nie tylko zmysły, ale i nasze serca, że coś co przygotowaliśmy może smakować i podobać się innym. I w taki właśnie sposób zaczęła się moja przygoda z kuchnią i całą jej otoczką. I trwa ona do dzisiaj ku uciesze najbliższych…

Postaram się zwrócić uwagę na wszystkie problemy jakie spotkały mnie podczas gotowania proponowanych przeze mnie dań- gdy nie będzie ku temu potrzeby, owego wpisu nie będzie. Udanej zabawy życzę zarówno Wam jak i sobie. I do dzieła!

Powrót do mojego smaczka i przepyszne mufinki z jabłkami i cynamonem

Po kilku dobrych miesiącach nieblogowania i zaprzestania dodawania przepisów do Mam Smaczek postanowiłam reaktywować moje małe dzieło :) Przerwa spowodowana była kilkoma powodami, jednym z nich był wyjazd mojego kochanego męża, co w konsekwencji przyczyniło się do mniejszego eksperymentowania w kuchni… Mam nadzieję, że to już za mną, więc czas podciągnąć rękawy i zabrać się do pracy :)

Proponuję pyszniaste muffiny z jabłkami i cynamonem z dodatkiem migdałów i brązowego cukru. Są idealne! Pachnące, nie za słodkie, takie w sam raz. Z chrupiącą posypką z cukru i migdałów… Roskosz dla podniebienia! A do tego jak to muffiny łatwe do zrobienia :)

Polecam serdecznie, a przy okazji pozdrawiam niektórych Infosiaków- fanów moich muffinów (znajomi z pracy:) !

Tagi: , , , ,

Razowe paluchy z siemieniem

Są weekendy, w których mam ochotę wstać rano i przygotować własnej roboty pieczywo na rodzinne śniadanie. Co prawda zanim wyrośnie i się upiecze mija trochę czasu, ale późniejsza satysfakcja zastępuję trud pracy :) Ostatnio gdy miałam chęć na zrobienie jakiegoś wypieku skorzystałam ze starego przepisu wyciętego z jednej z kolorowych gazet. Leżał  kilka dobrych  lat na dnie szuflady mojej mamy,więc go sobie  pożyczyłam… muszę przyznać, że paluchy ( w moim wydaniu bułki nie podobne do paluchów ;P ) są świetne.  Jeść je można z samym masłem bez obkładania wierzchu. Chrupiące, pachnące z dodatkiem płatków owsianych i słonecznika. Naprawdę polecam! Przepis jest TUTAJ.

Tagi: , , , , ,

Naleśniki zapiekane

Bardzo popularne stały się wszelkiego rodzaju naleśnikarnie. Oczywiście gdy nie ma się czasu albo chęci na gotowanie są one świetną sprawą…ale przy dobrych chęciach można równie dobre jak nie lepsze naleśniki zrobić samemu :-) Nie są one pracochłonne i trudne do wykonania, dlatego proponuję dzisiaj zapiekane  pod serowo śmietanowym sosem z dwoma farszami do wyboru: szynkowo-pieczarkowym z dodatkiem cebulki albo szpinakowo-serowym. Oba warianty są bardzo smaczne a ich wykonanie szybkie.  Według mnie jest to jeden z lepszych przepisów na wytrawne naleśniki. Oto przepis.

Tagi: , , , , , ,

Dwa przepisy: strogonow z kurczaka i pora oraz sernik waniliowo-cytrynowy z sosem borówkowym

Przedstawiam dzisiaj menu, które przygotowałam dla dobrej, starej koleżanki z czasów szkolnych z okazji spotkania „po latach” ;) Nie chwaląc się, spotkanie się udało, jedzenie również!:-)
Lekki obiad w postaci strogonowa z piersi z kurczaka i pora w połączeniu z pieczarkami i wywarem z białego wina. Pyszne połączenie smaków gotowe jedynie w trzydzieści minut. Zastępując zwykły ryż pełnoziarnistym a śmietanę – jogurtem naturalnym uzyskamy smaczny, dietetyczny posiłek. Przepis znajdziesz TUTAJ.

Na deser podałam sernik waniliowo-cytrynowy z sosem z borówek amerykańskich. Przepis świetny, szybki i bez pieczenia za sprawą herbatników i płatków owsianych. Masa serowa z gotowego twarogu na sernik w połączeniu z ubitą śmietanką kremówką i otartych skórek cytrusów, cukru i wanilii.
Sos borówkowy nie do końca w konsystencji płynnej. Za sprawą dodatku cukru i śmietanki, po schłodzeniu, lekko stężał. Całość pyszna, co prawda kaloryczna ale co tam, nie codziennie są takie okazje! ;) Polecam a przepis jest TU.

Tagi: , , , , , , ,

Faszerowany bakłażan z cebulką, pomidorami, bazylią i camembertem

Nie miałam pomysłu na dzisiejszy obiad, wymyśliłam więc bakłażana faszerowanego podsmażaną cebulką, pomidorami i camembertem. Ośmielę się powiedzieć, że był to trafny wybór, gdyż wszystkie składniki tworzą harmonię smaków z lekkim posmakiem sera. Całość dopełnia odrobina czosnku granulowanego i świeże listki bazylii. Poezja … :-)
Szczerze polecam wypróbować TEN przepis, jeżeli nie lubisz bakłażana to również, być może zmienisz zdanie na temat tego warzywa!

Tagi: , , , , , , ,

mieta_obrazek